Gil Semedo Kaapverdisch, Kaapverdië

De Nederlands Kaapverdiaanse zanger Gil Semedo is met meer dan 500.000 verkochte albums wereldwijd de meest succesvolle artiest van de jonge generatie van de Luso (Portugees sprekende) Afrikaanse landen. Zijn nieuwe album Cabopop met de eerste single Hey Mama is nu uit!

BIOGRAFIE

 

Gil Semedo wordt geboren op 25 oktober 1974 op een van de Kaapverdische eilanden. Op zesjarige leeftijd verhuist hij met zijn familie naar Nederland. Als hij 15 is doet hij als Michael Jackson mee met de Henny Huisman Soundmix Show en brengt het tot de finale!

Onder de bandnaam 'Gil & the Perfect 2' brengt Gil in 1991 zijn eerste plaat Menina (meisje) uit. Het wordt een enorm succes in de Portugeestalige landen. Zijn schrijftalent, zijn kwaliteiten als danser en zijn beroemde Caboswing (Gil's eigen muzikale genre, bestaand uit een mix van traditionele Kaapverdische muziek als Coladeira, Funana en Batuco met andere stijlen zoals zouk, pop en R 'n B) zijn maar een aantal van de ingrediënten voor zijn succes.
Gil was al te zien op vele podia in Europa, Amerika en Afrika. Hij componeert het grootste deel van zijn repertoire zelf en heeft inmiddels meer dan 500.000 albums verkocht. Dit maakt hem de meeste succesvolle artiest van de jonge generatie van de Luso (Portugees sprekende) Afrikaanse landen.

Na 'Verdadi' - waarheid (1995), 'Nos Lider' - onze leider (1999), 'Best of Gil 1991-2001' (2001) en 'Nha Vitória' - mijn overwinning (2006) duikt Gil Semedo eind 2007 de studio(‘s) in voor de opnames van een album op het Lusafrica label. Met een nieuw management (José da Silva) en arrangementen van Manu Lima, ook wel bekend als de vader van de Kaapverdiaanse popmuziek in de jaren '70. De opnames vinden plaats in Kaapverdië, Parijs en Nederland. Cabopop is tevens de naam van de stichting die Gil met een aantal vrienden oprichtte, ter promotie van de Kaapverdische cultuur. Akoestischer dan de vorige albums, laat deze plaat de artistieke evolutie van Gil horen. De eerste single Hey Mama (featuring Dice) is de track die Gil als eerste uitkoos om het album te presenteren.

 

1995: release 'Verdadi' (waarheid) met o.a. de hit Maria Julia. Deze hit gaf de Batuco (een bijna vergeten Kaapverdische muziekstijl) een nieuwe boost en Gil en daarna ook andere artiesten blazen nieuw leven in deze stijl.

1996: optreden in een bomvol stadion in Praia, de hoofdstad van de Kaapverdische eilanden op Onafhankelijkheidsdag. Dit concert wordt wereldwijd via satelliet uitgezonden, een première in de geschiedenis van de Kaapverdische televisie.

1999: van het hitalbum 'Nos Lider' worden binnen 3 maanden 100.000 exemplaren verkocht. De CD bereikt de Gouden en Platina status in verschillende landen. Aan het eind van 1999 overleeft Gil op wonderbaarlijke wijze een tragisch ongeluk, waarbij hij een van zijn voeten verliest.

2001: release 'Best of Gil 1991-2001', inclusief de bonustrack Obrigado (dank je wel), waarmee Gil iedereen bedankt die hem steunde gedurende zijn herstel. Tijdens de uitreiking van de Cabo Music Awards 2001 is de plaat het best verkochte Kaapverdische album van het jaar en daarnaast ontvangt Gil nog 3 andere awards. 2003: meer dan 100.000 mensen zijn live getuige van Gil's optreden op het Gamboa Festival 2003. Miljoenen volgen het evenement via radio, tv en internet.

2004: de single Sweet Honey wordt een hit op het radiostation FunX. De videoclip (geregisseerd door Rick Arnold) wordt wereldwijd op diverse muziekzenders uitgezonden.

2005: het nummer Lembra Tempo wordt gekozen voor de soundtrack van Portugal's box-office hitfilm van het jaar Sorte Nula, geregisseerd door Fernando Fragata. De film wordt  onderscheiden op het Boston International Film Festival.

2006: release 'Nha Vitória' (mijn overwinning), waar Gil zijn levenslessen vertelt en mengt deze met zijn nooit eindigende passie voor muziek.

Alles van Gil Semedo

Gil Semedo

Gil Semedo

Cabopop

CD | 2008
Leverbaar

Bestel € 10,00

Nieuws

Lameirinhas op radio en tv

vrijdag, 12 januari 2018

Fernando Lameirinhas heeft een nieuwe CD en theatervoorstelling onder de titel "7". Te zien op radio en tv: Zondag 14 januari 2018 bij Podium Witteman, 18u05 op NPO 2, dinsdag 23 januari gaat bij Volgspot, 20-22u00 op Radio 5 & donderdag 25 januari bij Tijd voor MAX, 17u10 op NPO 1. Lees meer

Big Pete & A.J. Plug op tour met Johan Derksen

maandag, 8 januari 2018

Johan Derksen Keeps The Blues Alive Neemt u mee naar begin jaren zestig Na de succesvolle theatershow Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop, die in meer dan honderd theaters is gespeeld, komt de flamboyante tv-persoonlijkheid met een nieuw programma over zijn passie: de blues. Johan Derksen K... Lees meer

Lieven Tavernier bij Taalstraat Frits Spits

vrijdag, 10 november 2017

In zijn nieuwe boek De Standaards van Spits , deel II, is Frits Spits bij de beschrijving van De Fanfare van Honger en Dorst uitgebreid ingegaan op het werk van Lieven Tavernier. Spits vind wat Lieven heeft gemaakt van een adembenemende schoonheid en heeft Tavernier uitgenodigd in zijn radioprogramm... Lees meer
meer nieuws