Staff Benda Bilili Straatmuziek, Congo

Staff Benda Bilili is vast niet iets dat je ooit eerder gezien of gehoord hebt. Een groep straatmuzikanten die allemaal deels verlamd zijn en leven op en rond het terrein van de dierentuin van Kinshasa (Congo) en samen muziek maken met een verbazingwekkende kracht en schoonheid. De fascinerende in de rumba gewortelde grooves met vibrerende vocalen doen soms denken aan Cubaanse nostalgie en op andere momenten aan Mr. Dynamite himself. Je kunt echo's horen van old-school Rhythm and Blues, van reggae en dan weer van onweerstaanbare funk.

De band begon ooit met vier senioren (zangers/gitaristen) dansend en zingend op de vloer van het podium op spectaculair aangepaste driewielers, gesteund door een jonge akoestische ritme sectie met verpletterende beats. Daar bovenop komen nog de vreemde aanstekelijke gitaarachtige solos, uitgevoerd door jong bandlid Roger op een zelf ontworpen één-snarige ‘gitaar’ (satonge) bestaande uit een lang stuk elektriciteitsdraad, vastgemaakt aan een kleine houten boog in een metalen melkpoederblikje.

 

Dankzij de verbazingwekkende hoeveelheid energie en schoonheid in hun muziek hebben zij zowel de media als het publiek over de hele wereld weten te veroveren. In de documentaire Benda Bilili! werd de band 5 jaar lang op de voet gevolgd, vanaf de eerste repetitie tot hun triomf op de internationale festivals. De band heeft de afgelopen 3 jaar non-stop getoerd (wel meer dan 350 optredens!) en de groep fervente fans wordt steeds groter. De band stond dit jaar op de belangrijkste festivals (Lowlands) en in de mooiste concertzalen van Europa, Australië en Japan. Ze zullen de komende jaren op diverse podia ter wereld te zien en te horen zijn.

 

Op het nieuwste album Bouger Le Monde! is het resultaat te horen van de muzikale transformaties die de band de afgelopen jaren is ondergaan: het muzikale niveau is gegroeid naar een heel nieuw niveau, ze spelen harder, rocken meer en de uitbreiding van de band met drie nieuwe bandleden zorgt voor meer gelaagdheid in de muziek; de nieuwe Drummer Montana, lead gitarist Amalphi en de jonge percussionist Randy hebben zich bij de band gevoegd. De inmiddels 10-ledige band telt 7 zangers, hierdoor zijn de vocalen nog rijker en harmonieuzer dan tevoren; naast Coco, Ricky en Theo (voorheen zangers van de meeste nummers) zijn nu ook de vocalen van bassist Cavalier, drummer Montana, ‘hype-man’ Kabose en Roger (van de ‘één-snarige gitaar’) op het nieuwe album te horen. De lyrics op het album worden gezongen in vier verschillende Congolese talen plus de gebruikelijke secties in het Frans.

 

Ondanks het succes wonen de bandleden van Staff Benda Bilili nog steeds in Kinshasa, voor geen goud zijn ze er weg te krijgen. De bandleden betogen dat verhuizen geen optie is; in Kinshasa liggen hun roots. Door het succes hebben zij wel de levensomstandigheden kunnen verbeteren: elk bandlid heeft een huis of is op dit moment een huis aan het bouwen, ze hebben nieuwe motorfietsen aan kunnen schaffen en ze kunnen het zich nu veroorloven hun kinderen naar school te sturen. Ook hebben zij zichzelf een doel gesteld: het is voor hen zaak gehandicapten en straatkinderen te helpen om aan een baan en een thuis te komen. Voor deze doelstelling hebben zij een school opgericht waar zij professionele begeleiding kunnen krijgen in het leren van een vak (werktuigkunde, timmerwerk, muziek en ict). Onlangs hebben ze voor hiervoor een NGO opgericht. 

Alles van Staff Benda Bilili

Staff Benda Bilili

Staff Benda Bilili

Benda Bilili!

DVD | 2012
Leverbaar

Bestel € 12,00
Nu voor: € 10,00
Staff Benda Bilili

Staff Benda Bilili

Bouger Le Monde!

CD digi | 2012
Leverbaar

Bestel € 18,00
Nu voor: € 10,00
Staff Benda Bilili

Staff Benda Bilili

Très Très Fort

CD digi | 2009
Leverbaar

Bestel € 18,00

Afbeeldingen en video's van Staff Benda Bilili

Nieuws

Recensie nieuwe album Kapok

maandag, 5 maart 2018

4 sterren in TROUW! Lees meer

Recensie Kapok-Mirabel

woensdag, 21 februari 2018

Recensie NRC Next Lees meer
meer nieuws