Flairck Instrumentaal, Nederland

Flairck is een Nederlandse akoestische band, die in 1976 werd opgericht door de broers Erik en Hans Visser, Judy Schomper en Peter Weekers.

 

De naam Flairck is een combinatie van het Engelse Flair en het Nederlandse Vlerk, die net zoals de muziek een combinatie van diverse stijlen en culturen laat horen. Flairck speelt vrijwel uitsluitend eigen composities, over het algemeen instrumentaal, soms geënt op klassiek-romantische muziek, soms met overduidelijke invloeden uit de Keltische of Romaanse cultuur.

Flairck, een korte geschiedenis

Tijdens zijn studie bouwkunde in Delft ontmoette Erik Visser in het begin van de zeventiger jaren de Haagse fluitist Peter Weekers. In het jaar 1978 richtten zij Flairck op.
Na een eerste serie concerten in het Haagse Appeltheater stroomden de aanbiedingen binnen en verdrongen platenmaatschappijen elkaar om een album met de groep te kunnen maken.

 

De eerste LP “Variaties op een Dame” (Polygram) was een succes en goed voor platina en een Edison.
De groep ging professioneel werken. Ook Flairck’s tweede album “Gevecht met de Engel” (1980) was goed voor goud en een Edison en de groep trok inmiddels volle theaterzalen in tal van landen.
Flairck was de eerste muziekgroep die de Nederlandse theaterwereld introk en maakte in de loop der jaren een groot aantal muziek theater produkties. Flairck werkte samen met balletgezelschappen, acrobaten en gastmusici.
Tournees door Nederland, Indonesië en Duitsland volgden, evenals een reeks concerten met verschillende symfonieorkesten zowel in Europa als in het Verre Oosten. De groep ondernam in 1982 een serie concerten in Frankrijk, tezamen met de chansonnier Georges Moustaki, die de muziek van Flairck omschreef als ‘kamermuziek voor de open lucht’.
In 1989 ontving de groep de Gouden Harp, Nederlands hoogste muzikale onderscheiding.
In 1997 vertoefden de leden van het gezelschap enkele maanden in Zuid-Amerika waar zij gezamenlijk de muziek componeerden en uitvoerden voor het audiovisuele spektakel “Cuerpos Pintados” van de Chileense fotograaf Roberto Edwards.
In januari 2006, bracht Flairck de CD oeuvre box “Twee en Twintig” uit, met alle audio opnamen van de groep tot aan dat moment, 22 CD’s in totaal.

 

Na de “Stoomwals”(2008-2009) tournee ontstond een samenwerkingsproject tussen de virtuoze zigeunermusici van de Basily familie, de musici van Flairck en een aantal instrumentalisten uit binnen- en buitenland. In 2011 verscheen de DVD/CD box “Global Orchestra”.
In 2011 tourde Flairck met een nieuw audiovisueel theaterprogramma, getiteld ‘De Veldslag’ door Nederland, Duitsland en Japan.

 

In het najaar van 2013 leidde een hernieuwd contact tussen Erik Visser en twee leden van het eerste uur, Peter Weekers en Sylvia Houtzager, in samenwerking met Pablo Ortiz, tot een aantal voorbereidende concerten in Nederland, Chile, en Japan, gevolgd door een uitgebreide tournee door de Lage Landen.

 

Flairck verzorgde sinds de oprichting in 1978 ruim 2500 uitvoeringen en verkocht bijna een miljoen cd’s.

Zie ook

www.flairck.nl

Alles van Flairck

Flairck

Flairck

The Lady's Back

CD digi | 2014
Uitverkocht

€ 17,00

Afbeeldingen en video's van Flairck

Nieuws over Flairck

Flairck bij Pauw & Witteman

woensdag, 14 mei 2014

14 mei om 23 uur (NL1) waren de bandleden van Flairck te gast bij Pauw & Witteman. Dertig jaar nadat Flairck de wereld veroverde met hun onnavolgbare instrumentale mix van klassiek, folk en jazz, is de groep in de meest succesvolle bezetting terug! Sylvia Houtzager, Peter Weekers en Erik Vi... Lees meer
meer nieuws