Joris Linssen & Caramba Mariachi, Mexico / Nederland

Voor zijn afstudeerscriptie is Joris ruim vier maanden in Mexico, waar hij in de ban van de meeslepende zwarte romantiek van de mariachi's raakt. Mariachi muziek is zoete, meeslepende muziek, gespeeld door een orkest met daarin twee violen, twee trompetten, een gitaar en een guitarrón. Ze spelen akoestisch en begeleiden een voorzanger. Mariachi liederen zijn oorspronkelijk sones. Een 'son' is een Spaans Afrikaans romantisch lied, ook heel populair in Cuba. De melodische liedjes over liefde en onvervuld verlangen worden ook vaak gezongen in een serenade voor een begeerde vrouw. Een mariachi groep gaat gekleed in charro kostuums, met uitbundige borduursels erop of aan de randen van de broek platgeslagen munten. De term mariachi schijnt van het Franse woord mariage, huwelijk, te komen. Waarschijnlijk omdat deze mariachi orkestjes al bruiloften opluisterden in de tijd dat Mexico een Franse heerser had (19e eeuw). Mexico Stad en Guadalajara zijn de belangrijkste steden van de mariachi. Op Plaza Garibaldi in Mexico Stad kun je ‘s avonds een orkest inhuren voor één liedje of voor je bruiloft of feest.

Joris spoedde zich aan het einde van elke studiedag naar Plaza Garibaldi, om de mariachi muzikanten te bewonderen. Hier leert hij allemaal liedjes van artiesten van wie je de oude hits nog steeds hoort als je in een rammelende bus door de jungle rijdt, of als je in een taxi stapt op het Zócalo in Mexico Stad. Het zijn de liederen die dronken minnaars aan het balkon van hun geliefde staan te brullen. Het zijn de smartlappen van Mexico, vol van drank en verlangen, warmte en weemoed. Joris vat het plan op om die te zijner tijd te vertalen en in het Nederlands te brengen; en zie hier, het nieuwe album van Joris Linssen & Caramba, getitled Zo Alleen.

Joris (Nijmegen 1966) groeit op in een progressief gezin in Eindhoven; vader draait veel The Byrds, moeder Mistero Buffo. Het is de tijd van solidariteit met de revoluties in Latijns Amerika, lange baarden en lange feesten. In zijn tienerjaren wordt Joris punk, maar hij houdt ook stiekem van André Hazes, hetgeen hij verborgen houdt voor zowel zijn vrienden als zijn ouders. Op zijn zestiende gaat hij zingen. Hij schrijft en zingt de liedjes voor zijn eerste punkbandje Der Schnatt (1982-1983). Op zijn zeventiende gaat Joris van school, om te protesteren tegen censuur in de schoolkrant. Hij leeft een half jaar een nachtleven en speelt in verschillende bandjes. Eén daarvan is "Duty = Ignorance", waarin ook Peter van Elderen (nu zanger/gitarist van Peter Pan Speedrock) speelt. Op zijn achttiende gaat hij terug naar school maakt hij alsnog het atheneum af.

In 1985 verhuist Joris naar Utrecht om Geschiedenis te studeren. Hij richt de gitaarrockband The Vendettas (1985 - 1992) op. Met deze band speelt hij in ondermeer Tivoli, Paradiso, Melkweg en Paard van Troje. In 1990 worden in Utrecht cross-over avonden georganiseerd, waarbij muzikanten uit de alternatieve scene smartlappen en songfestivalliedjes spelen. Deze uit de hand gelopen grap leidt tot de oprichting van Ome Cor's Show Duo (1991 - 2003). Joris treedt op als smartlappenkoning Ome Cor, trekt met revues langs de schouwburgen en festivals als de Parade en speelt jarenlang professioneel in het smartlappencircuit.

Voor zijn afstudeerscriptie verblijft Joris ruim vier maanden in Mexico. Hier raakt hij in de ban van de mariachi. Aan het einde van elke studiedag, spoedt hij zich naar Plaza Garibaldi, om de mariachi muzikanten te bewonderen. Hier leert hij de liedjes en vat hij het plan op om die te zijner tijd te vertalen en in het Nederlands te brengen

Na zijn studie begint Joris als televisiemaker bij Stadsomroep Utrecht. Hier maakt hij "Het Magazijn", een eigen programma over Utrechters en hun muziek. Later stapt hij over naar de NCRV, als regisseur en verslaggever. Vanaf 2001 presenteert hij "TAXI", in 2003 gevolgd door het zelfbedachte muziekprogramma Brok in de Keel (over dat ene liedje dat je weer terugbrengt naar een belangrijke gebeurtenis in je leven). Vanaf 2005 presenteert hij de Nederland-1-hit "Hello Goodbye". In het najaar van 2007 start hij met de presentatie van het nieuwe programma "Joris Pakketservice" en vanaf januari 2008 is hij uitgebreid te zien in "Wie is de mol?", opgenomen in Mexico.

Ondertussen realiseert Joris in 1999 zijn droom met de oprichting van Caramba. In 2000 verschijnt het eerste album ‘De laatste slok' van deze band, met door Joris vertaalde Mexicaanse evergreens. Hier kan hij zijn voorliefde voor Mexico, aangrijpende liedjes en meeslepende voordracht helemaal kwijt. In 2003 stopt hij als Ome Cor en richt hij zich muzikaal gezien helemaal op Caramba. Eind 2007 komt de tweede cd 'Zo Alleen' uit van de band, ditmaal met arrangementen met blazers en strijkers. En najaar 2008 volgt de eerste theatertournee van Joris Linssen & Caramba.

 

Tot en met april 2015 toert Joris Linssen & Caramba met het theaterconcert STROOM door heel Nederland. Eind januari verschijnt de gelijknamige CD. Het zesde album van de band bevat twaalf nummers, allemaal van eigen hand. Joris is verantwoordelijk voor de teksten, de band tekent voor de composities.

Alles van Joris Linssen & Caramba

Joris Linssen & Caramba

Joris Linssen & Caramba

Serenade

CD | 2016
Leverbaar

Bestel € 17,00
Joris Linssen & Caramba

Joris Linssen & Caramba

Stroom

CD | 2015
Leverbaar

Bestel € 17,00
Joris Linssen & Caramba

Joris Linssen & Caramba

Licht

CD | 2013
Leverbaar

Bestel € 17,00
Joris Linssen & Caramba Bestel € 17,00
Joris Linssen & Caramba

Joris Linssen & Caramba

Vuur

CD | 2010
Leverbaar

Bestel € 17,00
Joris Linssen & Caramba Bestel € 17,00

Nieuws over Joris Linssen & Caramba

Joris Linssen & Caramba bij Een Vandaag

dinsdag, 3 maart 2015

Dinsdag 3 maart heeft Radio EenVandaag een uitzending op locatie in Utrecht tussen 15.30 en 16.30 uur in het Florin in Utrecht Stad. Joris Linssen en Caramba spelen daar live en hebben daarnaast een kort gesprek hebben met één van de presentatoren over hun band met de provincie. Dez... Lees meer

Joris Linssen & Caramba vol levenslust in LICHT!

maandag, 17 maart 2014

Er zijn nog een aantal optredens van Joris Linssen met zijn band Caramba op diverse NL podia met zijn derde avondvullende theatervoorstelling. De vier vrienden toeren elk jaar drie maanden fulltime langs de theaters met hun ijzersterke mix van akoestische muziek, Nederlandse teksten en meeslepende v... Lees meer

Radio optredens Joris Linssen & Caramba

woensdag, 6 februari 2013

Caramba, de Nederlandstalige latinband rondom Joris Linssen, is 23 februari live te zien en beluisteren in Spijkers Met Koppen (Radio 2) en 1 maart in Vrijdagmiddag Live (Radio 1)! Dit alles in het kader van Licht, hun nieuwste album. Licht is alweer het vijfde album van de band. Het begon allemaal ... Lees meer
meer nieuws